VVS
Hästvam före och efter. Foto: Linn Sandmark.

Fadderlistan Så började vi Checklistan Bildarkiv VVS i pressen

Här kommer en kort statusrapport om vårt gemensamma fadderprojekt - Världens Vackraste Skärgård. 

2012
Under själva fadderdagen samlade vi in närmare 1000 säckar skräp på drygt 40 öar. Ytterligare fadderfamiljer har därefter anslutit och öar har tillkommit. Vi närmar oss 1200 säckar insamlat skräp och 50 städade öar. Ca 80 familjer är nu faddrar och uppskattningsvis 300 personer har städat på öarna.

Många vittnar om den påtagliga och överallt synbara skillnaden i Fjällbackas skärgård jämfört med tidigare. Resultatet är definitivt långt mycket bättre än vad man kunde hoppas på. Det är alltså möjligt att städa en skärgård på ideell basis!

Andra organisationer och orter har hört av sig och förhoppningsvis kan Fjällbackas engagemang inspirera till liknande projekt på andra platser i landet. 

En utvärdering skall nu göras med kommunen, Västkuststiftelsen, Sjöräddningen och övriga som stöttat projektet för att bedöma vad som kan göras bättre. 

Vi håller på att samla in email adresser till alla fadderfamiljer så att vi också kan kommunicera direkt med er.

Som ni vet är nu tanken att alla ni fadderfamiljer skall - efter de olika förutsättningar ni har - se efter era respektive öar. Blå påsar finns, och kommer att finnas, på Kalle Kahlmans svale i Mörhult. Uppsamlat skräp måste forslas iland och lämnas på Kalles bryggnock.

Det finns stort behov av städning på vissa öar t.ex Gluppö väst, Lökholmen nordväst, Valö väst. Varje insats är ovärderlig.

Gå gärna in på Fjällbackas officiella hemsida och läs om projektet. Där finns en hel del bilder från Stora Fadderdagen 2012. Fler bilder önskas. Maila till anders@torevi.se. Vi kommer efterhand att lägga ut bilder även här på vår facebook sida.

Grattis till oss alla för en lyckad inledning på detta för oss all angelägna projekt !

2013
Cirka 400 säckar blev "Årets skörd", så visst gört det nytta att årligen städa. En hel del av detta kom från öar, eller delar av öar, som inte hanns med 2012. Förhoppningsvis når vi en ännu lägre siffra 2014.

Fadderantalt har stigit och området utökats, inte minst norrut i Musöfjorden.

Återigen ett stor tack till alla "Nyttiga idioter" !


Bli medlem (ingen avgift) i den ideella föreningen VÄRLDENS VACKRASTE SKÄRGÅRD. Anmäl dig med namn på Facebook: Världens Vackraste Skärgård eller direkt till någon av nedanstående familjer.

Facebook vvs Fam. Nilsson & Bjurenvall 0708-80 34 30 (Tveklyftan)
Fam. Kahlman & Lundberg 0702-66 16 85 (Norra Dyngö)
Fam. Persson & Bogesjö 070-606 03 36 (Svinningarna)